Betrouwbare statistieken zijn er niet, maar aan de lege bedden in de ziekenhuizen is af te leiden dat het aantal covid-besmettingen gelukkig fors terugloopt. Ook het aantal uitvaartrituelen is weer redelijk normaal. Ondanks dat hamert de overheid er dagelijks op, met behulp van onder andere politieauto’s met luidsprekers, om vooral niet van huis te gaan of in elk geval beschermende kleding te dragen. De mensen in de veelal kleine huisjes vervelen zich mateloos, terwijl ze gebrek aan vrijwel alles hebben. Oplopende spanningen en stress over de toekomst eisen steeds vaker hun tol. Vandaar het idee van  onze veldwerkers om mensen wat regie te geven met vitaminepakketjes. Daarmee kunnen ze preventief hun gezondheid, en daarmee hun welzijn, bevorderen.

Zo vanzelfsprekend als het vaccineren in het westen is, zo weinig animo is er voor in Nepal. Men is huiverig voor het gebruik van de beschikbare vaccins uit India en China. Ze wachten liever op die uit  Amerika…

De volledige lockdown loopt formeel dit weekend af, maar krijgt waarschijnlijk minimaal twee weken verlenging. Daarna is het wederom per week afwachten wat de regering besluit. Ondertussen stijgen er wel wekelijks twee vliegtuigen met westerse bestemming op. Volgens Ilse duurt het niet lang meer voordat zij als een van de weinige westerlingen in Kathmandu woont. Het is maar zeer de vraag of veel van de vertrokken westerlingen na de pandemie terugkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *