In Nepal zijn de lockdown beperkingen formeel nog onverminderd van kracht, echter houden steeds minder inwoners zich aan de strenge regels. Er wordt volop gewinkeld en scholen zijn (weer) open. Alleen entertainment (o.a. bioscopen) is gesloten. Wat er nog over is aan horeca en hotels, is (deels) geopend. Een jaar geleden droeg elke Nepali één of zelfs meer mondkapjes, de laatste weken loopt nog 70 tot 80 procent van de mensen met een mondkapje over straat. Bij sommige winkels wordt nog de lichaamstemperatuur gemeten en staan er desinfectie-palen.

De regering laat de uitvoering geheel over aan de lokale overheden. De president of premier hebben nog geen enkele ‘coronatoespraak’ gehouden. De lockdown is het afgelopen jaar een paar keer opgeheven en weer ingesteld. Eigenlijk weet niemand wat precies de bedoeling is.

Er is een start gemaakt met het vaccineren van zorgpersoneel en ouderen, echter kon de regering slechts voor een paar procent van de bevolking vaccin inkopen.

In Kathmandu is eten duur geworden, de voedselprijzen zijn het afgelopen jaar erg gestegen. Vreemd genoeg zien de boeren daar nauwelijks iets van terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *