Update 13 december 2019

Ananda home is de nieuwe woonplek van Ilse, Shiva, Vaya en Arjun Sapkota. Ook is het de plek waar hun nieuwe guesthouse is gesitueerd.
Tijdens mijn vrijwilligerswerk in Nepal, was ik bij hen in huis om het nieuwe Ananda home én het nieuwe guesthouse vorm te geven. In de ontmoetingsruimte is een mooie plek gecreëerd met info over de stichting Diyo Nepal, waar de vrijwilligers en andere gasten kennis kunnen nemen van alles waar deze stichting zich voor inzet!
We hebben handige spulletjes ingekocht die vrijwilligers kunnen kopen: lekkernijen, mondkapjes, etc. De opbrengst is voor de stichting!
Aan de begeleiding van vrijwilligers besteden Ilse en Shiva nogal wat tijd. De 2 ochtenden introductie die Ilse geeft zijn hard nodig, zo merk ik tijdens mijn verblijf. Het is van grote waarde om wat achtergrondinformatie te hebben over de cultuur, de denkwijze, van de Nepalese mensen. De jonge vrijwilligers die ik ontmoet heb in Ananda home lopen allemaal tegen zaken aan die je terug kunt voeren op denkwijze (of juist geen mening hebben) en
cultuur. Daarnaast blijkt dat de verwachtingen van hun vrijwilligerswerk moet worden bijgesteld, die zijn vaak te hoog gespannen. De ondersteuning die Ilse en Shiva hen hier bij geven is belangrijk om de (levens)ervaring positief te laten verlopen!

Gedurende mijn verblijf waren Shiva en Ilse ook druk met de Himalaya Waldorf school in oprichting. De kinderen op deze nieuwe school komen grotendeels uit een kindertehuis. Dat betekent dat er nauwelijks financiële middelen zijn om de schoolkosten te betalen. Daarom hebben we nagedacht over het opzetten van een schoolfonds, zodat deze kinderen toch verantwoord onderwijs kunnen volgen.
Geld en geluk hangen in Nepal nauw samen. Toen een van de schoolkinderen uit een boom viel en zijn pols brak, was er niemand die de noodzakelijke operatie kon betalen. Wanneer in dat soort situatie inderdaad geen weldoener voorbij komt, betaalt Shiva dit uiteindelijk zelf..
Geen operatie zou voor deze jongen betekenen dat hij geen toekomst heeft. Hij zou nooit een gezin kunnen onderhouden.
(Einde update 13 december 2019)

 

Ans op reis naar Nepal

Tot zover mijn beschrijving van wat zich dit najaar zoal in Ananda home voordeed. Ik ben onder de indruk van de compassie waarmee Shiva en Ilse zowel gasten/vrijwilligers, als de schoolkinderen en andere hulpvragers verder helpen.

Eind oktober is vrijwilligster Ans Coppus voor vier weken op reis gegaan naar Nepal. Ze doet vrijwel dagelijks verslag van haar belevenissen in en om Ananda Home. Mooie en zeker ook grappige verhalen over de familie Sapkota en al hun huisgenoten.

Uiteindelijk land ik op 20 oktober in Kathmandu!

Mijn doel is om vrijwilligerswerk te gaan doen voor Diyo Nepal en toen ik dat begin van dit jaar aangaf via ‘het Andere Reizen’ kwam Ilse Sapkota al snel met de vraag of ik niet wilde komen wanneer Anandahome ‘klaar’ is zodat ik haar zou kunnen helpen e.e.a. verder vorm te geven. Dat leek me een geweldig idee.. en voila hier ben ik dan!

Dat er werk genoeg te doen is, wordt snel duidelijk bij aankomst. Wat is het prachtig maar ook wat is er nog veel te doen alvorens vrijwilligers en mensen uit de Dhadingvallei hier kunnen logeren! Nou ja, ik logeer er inmiddels ook maar een beetje puinhoop is het wel! Alles staat helemaal vol met spullen van de verhuizing. Toen er verhuisd moest worden was Ilse in Nederland i.v.m. de klachten van een hernia, dus de coördinatie van de verhuizing is erbij in geschoten en dat kun je wel zien. Voor iedereen is het dus belangrijk dat het zo snel mogelijk een gezellige omgeving wordt van waaruit het prettig werken is.

De ontmoetingsplek, de keuken en het creëren van iets wat lijkt op een buitenkeuken zijn de eerste aandachtspunten! Maar hoe pak je dit nu aan zonder al te veel op de troepen vooruit te lopen.. het kost wat moeite en ook wel een lange adem.. want opruimen is één ding maar ervoor zorgen dat Pabitra zich ook structuurtjes eigen maakt en beseft dat het voor de gasten toch echt wat anders moet dan hoe ze het gewend is.. dat is een ander verhaal.
Inmiddels zien de ontmoetingsplek en het buitengedeelte er echt wel anders uit.. aan de rest wordt hard gewerkt. 😉

Mooi ook de enthousiaste verhalen van de andere vrijwilligers. Rita die zich helemaal heeft gestort op het ondersteunen van de topspeelsters/trainster van het dames volleybal; Samantha die les heeft gegeven aan jonge monniken en Willemieke die straks gaat helpen in een ziekenhuis. Ook de gezelligheid van het samen eten en het uitwisselen van ervaringen.. is een waardevol moment van de dag!

In de tussentijd nadert Tihar festival en zijn de voorbereidingen in volle gang!
Met Tihar wordt het einde van het jaar gevierd. Een festival wat 5 dagen in beslag neemt, de ene dag wordt wat uitbundiger gevierd dan de andere.
De bloemen voor de kransen worden geplukt door Arjun, Pabitra is hard bezig in de keuken, Bipana laat zich van haar beste kant zien en schropt de vloer en hangt de slingers met de lampjes op! Ilse en Vaya bakken nog wat lekkers..
Al heel snel worden de bloemenslingers gemaakt en gaan we beginnen aan onze mandala! Kathmandu licht helemaal op van alle knipperende lampjes.. Een mooie tijd om vrijwilligerswerk te doen in Ananda home👍

Inmiddels is ook een mooie plek gecreëerd voor de stichting Diyo Nepal – opgezet door Shiva en Ilse – in de ontmoetingsruimte, zodat de vrijwilligers kennis kunnen nemen van alles waar deze stichting zich voor inzet!
Daarnaast hebben we verschillende kleine dingen ingekocht die vrijwilligers kunnen kopen wanneer ze daar zin in hebben. Denk aan chips, chocolade, tic tac en mondkapjes! Alles ten gunste van de stichting!

Inmiddels is 1 week van de 4 weken die ik in Ananda home verblijf al bijna voorbij.. wat is de tijd om gevlogen! Ik hoop in de komende weken nog meer te kunnen vertellen over mijn ervaringen in Nepal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *