De Waldorfschool, die mede door Shiva en Ilse sinds een jaar in de wijk Raniban functioneert, is inmiddels een populair voedseldistributiepunt in Kathmandu. Voor de 90 schoolkinderen is de school nu gesloten, maar in plaats daarvan komen gemiddeld 30 mensen het plein oplopen om er een voedselpakket af te halen. Niet zelden overbruggen ze daarvoor een loopafstand van twee uur!
In tegenstelling tot andere verdeelpunten in de stad is deze altijd bevoorraad en komen mensen er dus nooit voor niets. Op lijsten wordt goed bijgehouden wie een pakket ontvangt, zodat misbruik tot een minimum beperkt blijft. Vanwege de grote aanloop hebben de veldwerkers de pakketten wat kleiner gemaakt, om er meer te kunnen uitdelen. Ze vertegenwoordigen nu een waarde van 10 á 12 euro, en bestaan uit: rijst, linzen, zout en olie waar een gemiddeld gezin drie weken van kan eten. Ouders die normaal gesproken hun kinderen komen brengen, zijn nu zelf genoodzaakt om een pakket te accepteren, anderen helpen bij de distributie. Dat geeft een extra dimensie aan de saamhorigheid op school.
Gelukkig zijn de basisproducten voor de veldwerkers nog voldoende verkrijgbaar. In de winkels beginnen de schappen met luxere producten wel leeg te raken. Ook delen we dagelijks nog kant en klare maaltijden uit (zie foto), maar dat bouwen we af naar voedselpakketten. Mensen voelen zich kwetsbaarder als ze elke dag (lang) op pad moeten om een warme maaltijd op te halen. Een voedselpakket ontvangen werkt gunstiger op de zelfwaardering.
Naast ondersteuning in de voedselvoorziening ondersteunen we ditmaal ook op preventie. De nieuw ontwikkelde vitaminepakketjes helpen het immuunsysteem actief te houden. Die ‘verzekering’ werkt positief op het moreel van de mensen, biedt ze naast een medische ook een psychische oppepper.