Ieder jaar hebben we te maken met wateroverlast, met name het Zuiden van Nepal. Dat hoort bij het regenseizoen dat globaal begint eind mei en stopt in september. Het regent in die periode vrijwel elke dag, en dan vooral in de namiddag, avond of nacht. Dat is heerlijk omdat het dan lekker afkoelt en het stof wegspoelt. In de periode is het soms erg warm, in Dhading nog meer dan in Kathmandu. Veel gasten die hier in de zomermaanden komen gaan er van uit dat het hier dag in dag uit giet van de regen, dat valt dus erg mee.

In deze periode wordt de rijst geplant. Aangezien die met de voeten in het water wil staan, is het een perfect tijd van het jaar!

In Zuid Nepal zijn er altijd overstromingen en ook in Dhading houden we er rekening mee dat niet alle dorpen via de onverharde weg bereikbaar zijn. Ook met de kans op aardverschuivingen en modderstromen. Dit jaar is het allemaal veel extremer. Er is veel meer regen gevallen dan normaal. De berichten over de overstromingen in Nepal komen uit het Zuiden. Duizenden families zijn dakloos, veel scholen zijn niet meer toegankelijk en landbouwgronden zijn totaal overspoeld. Dat laatste merken we nu ook in Kathmandu omdat de groenten, die veelal uit Zuid Nepal komen, bijna verdubbeld zijn in prijs.

In Dhading zijn er gelukkig geen ernstige rampen gebeurd, wel zijn alle onverharde wegen in het gebied waar wij werken overspoeld en totaal ontoegankelijk.
Meerdere keren konden de kinderen de scholen niet in omdat de boel blank stond, maar dat kwam zelfs hier in Kathmandu voor en is uiteraard niets in vergelijking met Zuid Nepal.

Na de aardbevingen in 2015 ontvingen de getroffen gebieden (waaronder Dhading) veel hulp van andere plekken in Nepal, de voor Nepal kenmerkende saamhorigheid was enorm. Ook nu is dat weer zo en zijn de rollen omgedraaid: wij helpen de mensen in de rampgebieden nu. Shiva is daar dus druk mee, geld inzamelen, kijken wat waar nodig is etc. Dit doet hij niet alleen maar samen met vrienden en bekenden.
Geen zorgen dus over Dhading, maar dat de nood hoog is in Nepal momenteel is duidelijk!

Warme groet van hier,
Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *