De veldwerkers leveren nog dagelijks hulp aan kwetsbare gezinnen. In tegenstelling tot andere hulpverleners hebben ze met de Himalaya Waldorf school een vaste uitvalsbasis. Dit maakt dat mensen de weg naar hun hulp goed weten te vinden, zelfstandig of na verwijzing door wijkautoriteiten. De gezinnen die half mei als eerste noodpakketten ontvangen zijn daar nu door heen. Bijzonder schrijnend is het om dragers en andere voormalige werknemers van de familie Sapkota te zien worstelen met hun gevoel van zingeving. Ze kunnen zich al bijna twee jaar amper verdienstelijk maken, de toeristensector ligt volledig plat, en komen met veel schaamte een pakket ophalen. Alle zeilen worden bij gezet om ook deze mensen hun waardigheid terug te geven.

Meeste schoolkinderen ontving geen onderwijs

Uit onderzoek van Unicef in Nepal blijkt dat zestig procent van de schoolkinderen het afgelopen jaar geen of gebrekkig onderwijs heeft gehad. Meestal door het ontbreken van een smartphone of tablet, maar ook door internet- en stroomstoringen. De scholen zijn nog steeds gesloten en er is nog geen zicht op wanneer deze weer open kunnen gaan.

Lang regenseizoen doet prijzen extra stijgen

Het regenseizoen is dit jaar extra lang, want het begon een maand eerder dan normaal. De aardverschuivingen die dan vaak ontstaan, hebben veel meer rijstvelden verwoest dan normaal. De toch al hoge voedselprijzen blijven daarom maar stijgen. Door de versoepelingen kunnen dagloners weer meer werken, wat de nood wat verlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *