Ruim drie jaar na de verwoestende aardbevingen van april 2015 is ongeveer de helft van de huizen in Dhading herbouwd of in volle gang. Daar zat de afgelopen maanden vaart in omdat de regering 3.000 dollar subsidie geeft voor elk nieuw huis dat op 1 juli in een bepaalde bouwfase zit. Overigens schrijven lang niet alle dorpsbewoners zich in voor deze regeling, omdat ze zijn gehouden aan strikte bouwvoorschriften die hen beperken in een praktische indeling van hun woning.

Door de wettelijke voorschriften verrijst er een nieuwe type woning in het gebied. De traditionele  gele natuurstenen worden vervangen door rode gebakken stenen. En de typische overdekte omgang om de huizen komt te vervallen omdat die niet aardbevingsbestendig te bouwen zijn.

Nieuwe huizen zijn vaak van bakstenen en cement. Dit bouwt sneller dan met de traditionele keien en modder. Wel moet al het materiaal van ver aangevoerd worden.
Een traditioneel gebouwd huis van natuursteen en leem met om het huis een overdekte omloop.

Overigens is er een groot te kort aan bouwvakkers, waardoor huizen lang in een bouwfase blijven steken. Onze veldwerkers zijn vooralsnog  terughoudend met hulp bij  de wederopbouw. Pas als een gezin vastloopt met het herbouwen en er geen andere hulporganisaties betrokken zijn springen zij bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *